De allereerste International Intensive Training (IIT) in Lehesten, voormalig Oost Duitsland.

Door Jan van Koert

Met als thema’s: Het uitbreken van de 2e Wereldoorlog in Polen (80 jaar geleden), De val van de Berlijnse muur (30 jaar geleden), Het kolonelsbewind in Griekenland (45 jaar geleden) was deze IIT bedoeld om aandacht te schenken aan de impact van oorlog en bezetting. Om de wonden van de oorlogen ook in 2e en 3e generaties te helpen helen.

Met vier “lead trainers”, uit Nederland (Jan van Koert), West Duitsland (Irmtraud Kauschat), Oost Duitsland (Annett Zupke) en Griekenland (Giorgos Tsitsirigos), vijf vertalers en een aantal extra certified NVC trainers in ondersteunende rollen, waaronder Sonja van der Meulen, ging dit evenement in het Schieferpark in Lehesten van start. Ik was me er niet zo bewust van wat Schiefer betekent in het Duits, ik dacht initieel zeker een meneer of mevrouw Schiefer wiens naam aan het park gegeven is doch het bleek anders. Schiefer staat voor leisteen en het ging om een oude leisteengroeve die sinds 1999 niet meer in gebruik is. Met een historie die teruggaat naar de 14e eeuw. Een landschappelijk gezien prachtig gebied met centraal een meer dat op natuurlijke wijze is ontstaan in het diep uitgegraven leisteen. En leegstaande gebouwen die me aan de verlaten mijnstreek in Zuid Limburg deden denken.

De deelnemers kwamen van alle 5 continenten en met een 16-tal nationaliteiten. Hieronder Oekraïne, Rusland, Finland, Estland, Polen, India, Australië, Noord Ierland, USA en Nederland. En deze bonte verzameling van culturen maakte het extra intensief en kwetsbaar. Wat in de ene cultuur wel gezegd kan worden past soms niet in een andere cultuur, hetgeen om veel inlevingsvermogen en voorzichtigheid vroeg van de vier trainers. Bijvoorbeeld daar waar de Indiase deelneemster empathie kreeg, ging een Finse vol in emotie omdat voor haar persoonlijke empathie niet zou passen in dat moment.

Het bleek voor ons als trainers tevens uitdagend om te gaan met de, meer dan eens nog verborgen, trauma’s die in de individuele deelnemers nog levend waren en die getriggerd konden worden en dus ook getriggerd werden. Het aantal diep ontroerende momenten was ook legio en het aantal leermomenten ontelbaar. Voor de deelnemers en voor mij als mens in de rol van trainer. En met grote dankbaarheid kijk ik ook terug op de vergevingsworkshop die ik voor een fiks aantal deelnemers heb kunnen faciliteren. Met dank aan Willem Glaudemans die mij daartoe had opgeleid.

Thor, onze Labrador van bijna 9 maanden, was ook mee en droeg zeker bij aan een speciale energie die dieren nu eenmaal inbrengen. Een aanrader voor soortgelijke evenementen.

Ik weet nu nog beter dan ooit waar het woord ‘Intensive’ voor staat bij een IIT en met een grote mate van geluk en dankbaarheid zal ik me deze 9 dagen herinneren. 80 mensen die na deze 9 dagen als vrienden in verbinding uit elkaar gingen.

Jan van Koert

Brochure download

Een lijst met behoeften én gevoelens die aanwezig kunnen zijn als behoeften wel of niet ingevuld worden of zijn. Deze lijst is bedoeld om je woordenkennis over gevoelens en behoeften te verhelderen en te vergroten. Het is bedoeld als een beginpunt om een ieder die dat wenst te ondersteunen bij het proces van de verdieping van zelfontdekking. Daarnaast kan het behulpzaam zijn om begrip en verbinding tussen mensen te vergemakkelijken.

Neem meteen een kijkje en vraag hieronder de behoeften en gevoelens lijst aan.

Brochure download

Geweldloze Communicatie draagt bijzonder bij aan rust en onderlinge verbinding. Het verandert onbewust aanvallend en defensief gedrag in inzicht en acceptatie van verschillen. Het leidt tot harmonie tussen mensen. Kiezen voor het aanleren en implementeren van Geweldloze Communicatie in je leven, reikt veel verder dan alleen het gebruik van andere woorden.

Neem meteen een kijkje en vraag hieronder de brochure voor particulieren aan

Brochure download

Wil je dat je met plezier en energiek je werk kunt doen? Je team enthousiast en gemotiveerd samenwerkt?Medewerkers en leidinggevenden opgewekt, tevreden en betrokken zijn?

Dan is Verbindende | Geweldloze Communicatie iets voor jouw organisatie!

Neem meteen een kijkje en vraag hieronder de brochure voor professionals & teams aan