De zin: van Dilara Bilgiç

Blog door Anja Nekeman

Oordelen over anderen komen voort uit onze eigen niet-onderkende en onvervulde behoeften

“Dit werkt als een skelet voor de gesprekken die ik heb” verteld Dilara. De hele dag door doen we het, bewust of onbewust: hokjesdenken. En niemand ontkomt eraan. We labelen en worden gelabelt. Herken je dit? Waar de een iemand een conservatieve moslim vindt, noemt de ander iemand seculier…. Wat de een lui noemt, noemt de ander relaxed. Wanneer we voorbij de hokjes durven te denken zien we dat we heus niet zo ontzettend verschillend zijn…..

Op 7 maart viel mijn oog op dit artikel in de Trouw. Het raakte me omdat het in een notendop zo de kern van Verbindende | Geweldloze Communicatie weergeeft. Het leren kijken naar de mens voorbij de labels. En tegelijk doen we het allemaal. Het denken in labels is niets mis mee  – taalkundig hebben we ze nodig, psychologisch kunnen we niet zonder. Marshall Rosenberg pleitte er niet voor om met labelen op te houden, echter om je bewust te zijn van je labels en generalisaties die je gebruikt en de effecten ervan op jezelf en anderen. Het vertalen naar universele behoeften opent de mogelijkheid om de diversiteit onder alle hokjes te zien. Dilara schrijft haar tweede boek over dit onderwerp: ‘De Gelabelde

Een pleidooi voor nuance in plaats van polarisatie, een hartverwarmend betoog over empathie en betrokkenheid met de medemens. Een weg naar verbinding en vrede.

Verbindende | Geweldloze Communicatie draagt bij aan verbinding en vrede. Klik hier voor een Basistraining voor professionals.

Deel 2 | Het interview
Houdt onze youtubekanaal en social media ik de gaten.

Foto: uitgeverij Pluim

Wie is Dilara Bilgiç
Ze studeert psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2019 kreeg ze een eervolle vermelding tijdens de Nederlandse Filosofie Olympiade voor een essay over introspectie. Daarna verdiepte ze zich verder in de (politieke) filosofie. In 2020 verscheen haar debuut De Black Box Democratie (Boom uitgevers), een politiek-filosofische analyse van de democratie in Nederland. Dit boek trok de aandacht van Mark Rutte, waarna ze werd uitgenodigd voor een gesprek in het Torentje.

Nog meer weten over het werk van Dilara?

 

Jikkenien: ”Als je geen hoofddoek zou dragen, zou ik je moderner vinden
In deze aflevering van ‘De Verbinding’ spreekt Dilara Jikkenien. We praten over haar redenen om op de PVV te stemmen, waarom zij de islam (en de hoofddoek) als een dreiging ervaart, en als kers op de taart: wie zij is, voorbij alle labels.

Hoezo ‘oprotten’ naar haar ‘eigen land’? Dilara (19) zoekt altijd verbinding
RTL nieuws 7 november 2021

Artikel in de Telegraaf van 24 februari
Onvrede verdwijnt niet als iedereen zich terugtrekt in eigen kring.

Download brochure

Wil je dat je met plezier en energiek je werk kunt doen? Je team enthousiast en gemotiveerd samenwerkt?Medewerkers en leidinggevenden opgewekt, tevreden en betrokken zijn?

Dan is Verbindende | Geweldloze Communicatie iets voor jouw organisatie!

Neem meteen een kijkje en vraag hieronder de brochure voor professionals & teams aan

Download de gevoelens -en behoeftenlijst

Een lijst met behoeften én gevoelens die aanwezig kunnen zijn als behoeften wel of niet ingevuld worden of zijn. Deze lijst is bedoeld om je woordenkennis over gevoelens en behoeften te verhelderen en te vergroten. Het is bedoeld als een beginpunt om een ieder die dat wenst te ondersteunen bij het proces van de verdieping van zelfontdekking. Daarnaast kan het behulpzaam zijn om begrip en verbinding tussen mensen te vergemakkelijken. 

Openingstijden feestdagen

Nieuwjaarsdag:
Gesloten
Goede Vrijdag:
Gesloten
1e paasdag:
Gesloten
2e Paasdag:
Gesloten
Koningsdag:
Gesloten
Bevrijdingsdag:
Gesloten
Hemelvaartsdag:
Gesloten
1e pinksterdag:
Gesloten
2e pinksterdag:
Gesloten
1e kerstdag:
Gesloten
2e kerstdag:
Gesloten