December blues

Een blog van Anja Nekeman.

GROOTS GEVEN, met zo groot mogelijk effect….nou dat is gelukt zeg! Wat is het cadeautje wat we kunnen uitpakken als ik lees over de ‘gele hesjes’ en de Brexit? Welke niet vervulde behoeften leven er onder dit verhaal, wat mensen aanzet tot het aantrekken van ‘gele hesjes’ en het wel of niet kiezen voor een Brexit? In behoeften wordt de verborgen werkelijkheid zichtbaar….

Hoe kan ik het cadeautje wat de ‘gele’ hesjes geven, verbinden met de taal van de vrede zoals Marshall Rosenberg Geweldloze Communicatie ook noemt?  De taal die wij Verbindende Communicatie noemen omdat dit precies het doel weergeeft namelijk deze taal maakt verbindingen waar het schijnbaar onmogelijk is. Ofwel we ontwérpen verbindingen, een creatief proces wat ruimte geeft om behoeften te ontdekken en wat er allemaal mogelijk is om verbinding te creëren.

Als ik terugga naar het geven en we geven het vanuit het hart heeft dit alles te maken met onze intentie. Ik geef omdat ik echt van betekenis wil zijn en zo wil bijdragen aan het verrijken van het leven van anderen. Zonder hier iets voor terug te willen. Dan heeft geven iets onvoorwaardelijks.

U heeft vast wel eens gehoord van afweermechanismen. Dat zijn technieken die we tijdens ons leven ontwikkelen om maar niet onder ogen te zien hoe kwetsbaar we zijn. Hoe dan ook, op mijn leeftijd komen deze mechanismen piepend en krakend tot stilstand. Ik zie nu pas de gevolgen hiervan. “Waarom juist nu?” denkt u wellicht. Ik zie drie oorzaken:

  1. Geven is een afleidingsmanoeuvre om de aandacht niet op mezelf te richten, dit kan ik doen door vooral heel lang empathisch te luisteren en niet te uiten wat iets met míj doet. Want ja dan moet ik met de billen bloot, mijn kwetsbaarheid laten zien en dat is doodeng.
  2. Geven kan ook een manier zijn om er iets voor terug te krijgen namelijk waardering, erkenning of iets anders. “Dank je wel” hoor ik dan en dat geeft me vreugde en plezier en een verlangen naar nog meer geven om nog meer dank je wel, lees: waardering te ontvangen. Jan van Koert noemt dit een boekhouding bij houden van het leven die vroeg of laat om afrekenen vraagt.
  3. Geven als strategie om niet hoeven ontvangen. Huh? Dit vraagt om uitleg. Vijf jaar geleden werd ik na het plotseling overlijden van mijn man alleenstaand ouder. Mijn leven was van de ene op de andere dag 180 graden gedraaid en niets was meer wat het was. Mijn focus heb ik vooral gericht op aandacht geven aan mijn kinderen en geven wat nodig was om te overleven. Ik heb alles gegeven wat ik in me had en dat heeft geleidt tot waar ik nu ben. Dankbaar voor de nieuwe liefde in mijn leven die me subtiel wees op iets en waar mijn krakende wagen tot stilstand kwam.

Hij stelde de voor mij verbijsterende vraag: kun je behalve geven ook ontvangen? Ai…. Hoe bedoel je dat? Als geven en ontvangen een relatie hebben, hoe zit dat als dit niet in balans is in je leven? Conclusie: dan loop je leeg, geven zonder te kunnen ontvangen is jezelf weggeven omdat je hoopt er iets voor terug te krijgen…….Er is een oplossing en die heet verzoeken.

Als ik vanuit mijn hart geef en ik heb zelf ook iets nodig voor mijn balans waar de ander aan bij kan dragen dan kan ik hierom vragen.

Groots geven met groot effect, het is een kwestie van weten wat je nodig hebt.

Ik wens iedereen een GROOTS GEVEN toe in het nieuwe jaar!

Download de gevoelens -en behoeftenlijst

Een lijst met behoeften én gevoelens die aanwezig kunnen zijn als behoeften wel of niet ingevuld worden of zijn. Deze lijst is bedoeld om je woordenkennis over gevoelens en behoeften te verhelderen en te vergroten. Het is bedoeld als een beginpunt om een ieder die dat wenst te ondersteunen bij het proces van de verdieping van zelfontdekking. Daarnaast kan het behulpzaam zijn om begrip en verbinding tussen mensen te vergemakkelijken. 

Download brochure

Wil je dat je met plezier en energiek je werk kunt doen? Je team enthousiast en gemotiveerd samenwerkt?Medewerkers en leidinggevenden opgewekt, tevreden en betrokken zijn?

Dan is Verbindende | Geweldloze Communicatie iets voor jouw organisatie!

Neem meteen een kijkje en vraag hieronder de brochure voor professionals & teams aan

Openingstijden feestdagen

Nieuwjaarsdag:
Gesloten
Goede Vrijdag:
Gesloten
1e paasdag:
Gesloten
2e Paasdag:
Gesloten
Koningsdag:
Gesloten
Bevrijdingsdag:
Gesloten
Hemelvaartsdag:
Gesloten
1e pinksterdag:
Gesloten
2e pinksterdag:
Gesloten
1e kerstdag:
Gesloten
2e kerstdag:
Gesloten