`Geluk zit in universele needs en niet in cultureel bepaalde wants`

Tennis- en Businesscenter Heuvelrug was donderdag 31 oktober het decor van het event Geluk & Verbinding. Tientallen bezoekers lieten zich inspireren door de enthousiaste lezing van Geluksprofessor Patrick van Hees en de break-out sessies van de gecertificeerde VINE-trainers. We hebben de belangrijkste key take-aways van deze avond voor je op een rijtje gezet!

Directeur Anja Nekeman opende de avond en benadrukte dat voor haar de essentie van geluk zit in verbinding maken met anderen. Ze gaf vervolgens het podium aan hoofdspreker Patrick van Hees. Patrick is Geluksexpert en leerde ons dat je het ervaren van geluk kunt zien als een boom met een fundament en blaadjes aan de takken. Bij iedereen is het fundament anders, bijvoorbeeld door dingen die je hebt meegemaakt in je verleden, echter de blaadjes aan de boom – en hiermee je geluksgevoel – kun je zelf beïnvloeden. 

Geluk = D.O.M.
De blaadjes zijn onder te verdelen in drie elementen: Doelen, Oplaadpunten en Mensen, oftewel D.O.M. Deze drie bouwstenen zorgen samen voor duurzaam geluk.

Doelen
Ieder mens heeft richting nodig in zijn/haar leven. Blijf jezelf dus (dagelijks) doelen stellen.

Oplaadpunten
Volgens Patrick is het gebrek aan voldoende passende oplaadpunten voor veel mensen de grootste belemmering voor een gelukkiger leven. Zorg dat je je ‘interne batterij’ vaak genoeg oplaadt, dit verlaagt je stressniveau en zorgt voor meer positieve emoties.

Mensen
Kom – en vooral blijf – in verbinding met andere mensen. Uit onderzoek blijkt dat je 30x zo gelukkig bent als je met andere mensen bent. Dit is uiteindelijk de mooiste bouwsteen voor geluk.

Blijf verlangen naar wat je al hebt
Na een heerlijk walking dinner, ging iedereen tijdens de break-out sessies in groepjes aan de slag om samen te onderzoeken welke mogelijkheden Verbindende Communicatie biedt voor verdieping van de geluksfactoren Doelen, Oplaadpunten en Mensen. Zo zijn doelen besproken die zorgen voor meer (of juist te weinig) geluk, werd iedereen bewust van welke oplaadpunten voor hem/haar belangrijk zijn en in tweetallen empathisch geluisterd waar zij zichzelf en de mensen om hun heen dankbaar voor zijn.

Het slotpodium was voor Anja en Patrick. Zij gaven de deelnemers als ‘huiswerk’ mee om stil te staan bij een doel en behoefte om de komende tijd mee aan de slag te aan en wat je gaat doen om iemand anders gelukkig te maken. Al er iets is wat ons deze avond duidelijk heeft gemaakt, is dat dankbaarheid vooral zit in blijven verlangen naar wat je al hebt.

Meer informatie?
Kon je er niet bij zijn, maar wil je meer weten over geluk en de rol van Verbindende Communicatie hierin? Neem dan gerust contact met ons op via 030-215 50 60! 

 

Scroll naar top