`Geluk zit in universele needs en niet in cultureel bepaalde wants`

Blog door Anja Nekeman: WE WILLEN ALLEMAAL GRAAG GELUKKIG ZIJN.

Patrick van Hees (1969), alias ‘De geluksprofessor’, is spreker, schrijver en coach op het gebied van geluk en ontwikkelaar van dcambridge happinessprofiler. In 2009 verkocht hij zijn adviesbureau om zich fulltime op het thema ‘geluk’ te richten. Hij groeide uit tot Nederlands populairste spreker over dit onderwerp.

Patrick van Hees, was bij VINE te gast en dit blog verteld hierover.

De belangrijkste key take-aways op een rijtje!

Patrick is Geluksexpert en hij leert ons dat je het ervaren van geluk kunt zien als een boom met een fundament en blaadjes aan de takken. Bij iedereen is het fundament anders, bijvoorbeeld door dingen die je hebt meegemaakt in je verleden, echter de blaadjes aan de boom – en hiermee je geluksgevoel – kun je zelf beïnvloeden. 

Geluk = D.O.M.
De blaadjes zijn onder te verdelen in drie elementen: Doelen, Oplaadpunten en Mensen, oftewel D.O.M. Deze drie bouwstenen zorgen samen voor duurzaam geluk.

Doelen
Ieder mens heeft richting nodig in zijn/haar leven. Blijf jezelf dus (dagelijks) doelen stellen.

Oplaadpunten
Volgens Patrick is het gebrek aan voldoende passende oplaadpunten voor veel mensen de grootste belemmering voor een gelukkiger leven. Zorg dat je je ‘interne batterij’ vaak genoeg oplaadt, dit verlaagt je stressniveau en zorgt voor meer positieve emoties.

Mensen
Kom – en vooral blijf – in verbinding met andere mensen. Uit onderzoek blijkt dat je 30x zo gelukkig bent als je met andere mensen bent. Dit is uiteindelijk de mooiste bouwsteen voor geluk.

Blijf verlangen naar wat je al hebt
Wat biedt Verbindende Communicatie voor verdieping van de geluksfactoren Doelen, Oplaadpunten en Mensen?

Behoeften zijn onze motiverende en energie gevende ‘drijvers’. Waarom doen we wat we doen? Omdat we onze behoeften willen vervullen is bottom line het verhaal.

De onderstaande vragen die je jezelf kan stellen, helpen je om antwoorden te vinden op jouw persoonlijke behoeften top 10.

  • Welke behoeften vervul je met de doelen die je kiest?…………….
  • Welke behoeften vervullen de oplaadpunten in je leven?…………
  • Welke behoeften vervullen mensen in je leven?………….

Een ‘recept’ voor geluk en kun je zelf beïnvloeden
Zo kijkend naar geluk = D.O.M., is het belangrijk dat als je vanuit deze drie geluksfactoren een top 10 kan maken van behoeften die je herkend. Kies vervolgens  vanuit deze top 10, per behoefte verschillende strategieën om deze behoeften te vervullen.

Richt je vervolgens op de behoefte die voor jou op dat moment, optimaal bijdraagt aan jouw beleving van geluk. Dit recept kun je delen met anderen.

 Ik wens je heel veel geluk toe.

Brochure download

Een lijst met behoeften én gevoelens die aanwezig kunnen zijn als behoeften wel of niet ingevuld worden of zijn. Deze lijst is bedoeld om je woordenkennis over gevoelens en behoeften te verhelderen en te vergroten. Het is bedoeld als een beginpunt om een ieder die dat wenst te ondersteunen bij het proces van de verdieping van zelfontdekking. Daarnaast kan het behulpzaam zijn om begrip en verbinding tussen mensen te vergemakkelijken.

Neem meteen een kijkje en vraag hieronder de behoeften en gevoelens lijst aan.

Brochure download

Geweldloze Communicatie draagt bijzonder bij aan rust en onderlinge verbinding. Het verandert onbewust aanvallend en defensief gedrag in inzicht en acceptatie van verschillen. Het leidt tot harmonie tussen mensen. Kiezen voor het aanleren en implementeren van Geweldloze Communicatie in je leven, reikt veel verder dan alleen het gebruik van andere woorden.

Neem meteen een kijkje en vraag hieronder de brochure voor particulieren aan

Brochure download

Wil je dat je met plezier en energiek je werk kunt doen? Je team enthousiast en gemotiveerd samenwerkt?Medewerkers en leidinggevenden opgewekt, tevreden en betrokken zijn?

Dan is Verbindende | Geweldloze Communicatie iets voor jouw organisatie!

Neem meteen een kijkje en vraag hieronder de brochure voor professionals & teams aan