Geweldloze Communicatie

“Is het nou zo moeilijk om een keer op tijd te komen! Het kan toch niet zo zijn dat wij altijd maar moeten wachten!”.

Hoe reageer jij als iemand zo’n uitspraak tegen je doet? De kans is groot dat je de aanval kiest, of dichtklapt. Geweldloze Communicatie leert je om door verwijten heen te luisteren naar de werkelijke behoefte van de ander. Tegelijkertijd leer je ook wat je eigen behoeften zijn en hoe je die op een geweldloze manier duidelijk kunt maken aan de ander. Tijdens een Geweldloze Communicatie training leer je helder en doeltreffend te communiceren op een manier waarbij je elkaar kan begrijpen, voorbij verwijten en persoonlijke belangen. 

Doel Geweldloze Communicatie

Bij Geweldloze Communicatie (ook wel NVC: Nonviolent Communication) is het doel om zonder geweld te communiceren, uit de weerstand te blijven en juist in verbinding met jezelf en met een ander te zijn. Vandaar dat we ook wel de term Verbindende Communicatie gebruiken.

Het is geen communicatietruc waarbij je op slinkse wijze de ander overtuigt van jouw gelijk en op die manier jouw behoeftes probeert te vervullen. Geweldloze Communicatie moedigt een manier van communiceren aan die een appèl doet op de goede wil van mensen. Het doel is om samen, dus op een gelijkwaardige en respectvolle manier, in verbinding te blijven. Ook, en vooral, als het ‘lastig’ wordt.

Geweldloze Communicatie training - Introductie

In het kort

Online kennismaking Geweldloze Communicatie

Geweldloze Communicatie training bij VINE

De basis van Geweldloze Communicatie leren we je in onze Introductietraining voor Particulieren of de Basis training voor Professionals. De kans is groot dat je zo enthousiast raakt dat je verder wilt leren om het echt onderdeel van je leven te maken. Daarom hebben we een ruim aanbod aan vervolgtrainingen die ervoor zorgen dat Geweldloze Communicatie een vast hulpmiddel wordt om in verbinding met anderen te komen en te blijven. Veel deelnemers zien het als een enorme verrijking van hun leven. Zowel zakelijk als in privé situaties. Niet alleen meer verbinding op het werk maar ook beter en intenser contact met bijvoorbeeld je partner en kinderen.

Meer weten over Geweldloze Communicatie? Schrijf je in voor onze gratis lezing, volg een Webinar of start met de Introductietraining voor Particulieren  / Basis training voor Professionals waarin je kennis maakt met de basis van Geweldloze Communicatie.

Introductietraining Geweldloze Communicatie voor particulieren

Leer op een duidelijke en respectvolle manier communiceren, zonder oordelen en verwijten.

Basis training Verbindende | Geweldloze Communicatie

Voor iedereen die effectief en geweldloos wil communiceren in een professionele omgeving.

Brochure download

Geweldloze Communicatie draagt bijzonder bij aan rust en onderlinge verbinding. Het verandert onbewust aanvallend en defensief gedrag in inzicht en acceptatie van verschillen. Het leidt tot harmonie tussen mensen. Kiezen voor het aanleren en implementeren van Geweldloze Communicatie in je leven, reikt veel verder dan alleen het gebruik van andere woorden.

Neem meteen een kijkje en vraag hieronder de brochure voor particulieren aan

Voorbeelden uit de praktijk

Bouwine Roga-Schreuder Teamlid Project In Verbinding, Politie l

Voorjaar 2020 – Verbindende | Geweldloze communicatie training bij VINE

Na een  stevige burnout in 2019 mag ik langzaam aan weer gaan reintegreren. Na een gesprek met het team van Project In Verbinding, een team wat trainingen aanbiedt binnen de politie voor de persoonlijke ontwikkeling en groei van de mens, ga ik met hun aan de slag.

Mijn eerste training is bij Anja Nekeman, Verbindende Communicatie.

Communiceren en luisteren zijn twee vaardigheden die ik goed beheers, tenminste dat dacht ik tot dan toe en ook anderen in mijn omgeving gaven mij dit altijd wel terug als positieve kwaliteiten.

Tijdens de training ontdek ik mijn patronen in luisteren, altijd een oplossing willen bieden en ongevraagd advies geven…..verhelderend om te leren luisteren zonder oordeel. En ook om tijdens een luisteroefening te kijken naar mijn gedachten ……wat komt er veel voorbij in je hoofd en ben je dan nog wel met oprechte aandacht bij die ander? Thuis besluit ik meteen te oefenen op mijn puberdochter van 17 jaar……lastig om haar niet in de rede te vallen maar verrassend als  zij constateert hoe fijn ze dat vind en ook als ik vraag of ze mijn kant wil horen en ze  me teruggeeft: “ nee dankje mam,  ik wilde het enkel even kwijt”.

Tijdens dag 2 van de training volgen we de vier stappen van waarneming, gevoel, behoefte en verzoek.

Voordeel van de training is dat je met de deelnemers veel kan oefenen in kleine groepjes. En dat er zoveel verschillende woorden zijn voor gevoelens en behoeften.  Leuk om samen op zoek te gaan naar welke behoefte er vaak zit onder gedrag van mensen.

Verbindende communcatie is heel breed en eigenlijk niet heel moeilijk. Het geeft mij inzichten in mensen en door je vragen net anders te stellen, lopen gesprekken tegenwoordig heel anders dan in het verleden.

Ik kan meer teruggeven aan anderen door mijn gevoel en behoefte uit te spreken naar anderen.

Mijn grootste winst is er op prive gebied. Met een ex partner met wie het altijd heel lastig communiceren was, merk ik nu dat we dichter tot elkaar komen en er meer begrip is. Mijn dochter vraagt me regelmatig even in te springen om een “lastig gesprek” met haar vader te begeleiden. Hierin kan ik mijn eigen grenzen goed bewaken en leer ik hun om te praten vanuit hun gevoel en behoefte.

Dochter noemt me tegenwoordig liefkozend  “zweefteef”en als ik haar vraag: “Wat bedoel je daarmee? “dan zegt ze: “met  jou kan ik  geen ruzie meer krijgen”

Voorlopig is dat mijn grootste compliment van 2020 🙂

Brochure download

Een lijst met behoeften én gevoelens die aanwezig kunnen zijn als behoeften wel of niet ingevuld worden of zijn. Deze lijst is bedoeld om je woordenkennis over gevoelens en behoeften te verhelderen en te vergroten. Het is bedoeld als een beginpunt om een ieder die dat wenst te ondersteunen bij het proces van de verdieping van zelfontdekking. Daarnaast kan het behulpzaam zijn om begrip en verbinding tussen mensen te vergemakkelijken.

Neem meteen een kijkje en vraag hieronder de behoeften en gevoelens lijst aan.

Brochure download

Geweldloze Communicatie draagt bijzonder bij aan rust en onderlinge verbinding. Het verandert onbewust aanvallend en defensief gedrag in inzicht en acceptatie van verschillen. Het leidt tot harmonie tussen mensen. Kiezen voor het aanleren en implementeren van Geweldloze Communicatie in je leven, reikt veel verder dan alleen het gebruik van andere woorden.

Neem meteen een kijkje en vraag hieronder de brochure voor particulieren aan

Brochure download

Wil je dat je met plezier en energiek je werk kunt doen? Je team enthousiast en gemotiveerd samenwerkt?Medewerkers en leidinggevenden opgewekt, tevreden en betrokken zijn?

Dan is Verbindende | Geweldloze Communicatie iets voor jouw organisatie!

Neem meteen een kijkje en vraag hieronder de brochure voor professionals & teams aan