Goodbye 2019 hello 2020. En als toetje een recept voor meer verbinding

Door Anja Nekeman

In het afgelopen jaar is het woord verbinding een beetje in onmin geraakt. Te zweverig, geitenwollen sokken en mensen hebben hier een persoonlijke associatie mee. Toch schuurt dit bij mij. Voor degene die spanning ervaren in omgang met collega’s of in andere relaties, is verbinding maken juist het toverwoord. Het ingrediënt bij uitstek als recept voor meer geluk en werkplezier.

Onze behoeften of waarden zijn ons fluisterende en fijnzinnige kompas. We hebben contact met onze behoeften nodig om het leven ten volle en in verbondenheid te leven. Het geeft ons leven richting. Ik maak dit heel concreet voor je: wat heb jij nodig in 2020  en welke behoefte vraagt bij jou in 2020 om aandacht?

Een oefening als ingrediënt voor meer levensgeluk in 2020
Download hier de gevoelens-en behoeftenlijstjes

Wat voel je?

 • Ga op een rustige plek zitten en maak een opsomming van de belangrijkste behoeften die je herkent in je leven. Gebruik hiervoor de behoeftenlijst. Kies er zes uit en geef die een sterretje.
 • Stel je nu eens voor dat je niet meer in contact kunt zijn met deze behoeften, wat voel je dan? Schrijf op wat je ervaart.
 • En stel je nu eens voor als deze zes behoeften volledig zijn vervuld, wat voel je dan? Schrijf op wat je hierbij ervaart.

Welke behoefte staat voor jou met stip op één?

 • Kies vervolgens een behoefte uit die je in 2020 met stip op één zet. En schrijf op wat je gaat doen om hier meer invulling aan te geven. Jouw ingrediënt voor meer levensgeluk.

Bijvoorbeeld: Ik heb een behoefte aan meer rust in 2020. Ik ga in het weekend één activiteit plannen en laat de rest van de tijd leeg zodat ik spontaan iets kan gaan doen. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik twee keer per week een wandeling maak en yogales ga nemen.

Hoe concreet kan verbinding zijn!

VINE Training in 2020
Voor VINE  staat met stip op nummer één dat we verder willen groeien in de zakelijke markt.
Vanuit mijn ervaring in trainingen voor diverse bedrijven en organisaties geloof ik dat er een “onontdekte” behoefte is naar Geweldloze- of Verbindende Communicatie. Behalve als individu hebben we ook vaak een zakelijke rol en zijn we werknemer, leidinggevende, HR professional, arts, psycholoog. Om hieraan tegemoet te komen hebben we een speciale training ontwikkeld, de zogenaamde Effectief Geweldloos Communiceren voor bedrijven-training. Deze training stoomt je in een aantal dagen klaar in het gedachtegoed van Geweldloze Communicatie. Binnenkort hoor je hier meer over……

Tot slot: zou de verspreiding van de kennis van Geweldloze Communicatie in de zakelijke markt bijdragen aan minder conflicten, weerstanden wegnemen en daardoor meer werkplezier en werkgeluk bewerkstelligen? Wij zijn ervan overtuigd! Als we nu eens 1% hiervan kunnen inspireren door Geweldloze Communicatie, hoe mooi zou 2020 dan voor ons zijn?

Namens mij en het gehele VINE-team wensen we iedereen veel verbinding toe in 2020!

Recept voor verbinding

Door Karen Ras

Je neemt 12 maanden en ontdoet deze van alle triggers, angsten, schuldgevoel en schaamte. Snij deze in porties van 28, 30 of 31 stukken zodat de voorraad verdeeld kan worden over elke maand van het jaar.

Elke dag voeg je hier aan toe:

 • 1 eetlepel spontaniteit
 • 1 eetlepel humor
 • 3 eetlepels inlevingsvermogen
 • 1 portie integriteit

Het geheel werk je af met:

 • 1 theelepel vertrouwen
 • 1 korreltje acceptatie
 • 1 snufje inspiratie

De hele portie kan nu met een flinke scheut liefde worden overgoten. Nu het gerecht bijna klaar is kun je het nog garneren met een takje begrip. Serveer dit verbindende gerecht met vriendelijke woorden en een stralende lach.

Wedden dat dit gerecht niemand zwaar op de maag zal liggen 😊

Een heel verbindend 2020 toegewenst!

Download brochure

Wil je dat je met plezier en energiek je werk kunt doen? Je team enthousiast en gemotiveerd samenwerkt?Medewerkers en leidinggevenden opgewekt, tevreden en betrokken zijn?

Dan is Verbindende | Geweldloze Communicatie iets voor jouw organisatie!

Neem meteen een kijkje en vraag hieronder de brochure voor professionals & teams aan

Download de gevoelens -en behoeftenlijst

Een lijst met behoeften én gevoelens die aanwezig kunnen zijn als behoeften wel of niet ingevuld worden of zijn. Deze lijst is bedoeld om je woordenkennis over gevoelens en behoeften te verhelderen en te vergroten. Het is bedoeld als een beginpunt om een ieder die dat wenst te ondersteunen bij het proces van de verdieping van zelfontdekking. Daarnaast kan het behulpzaam zijn om begrip en verbinding tussen mensen te vergemakkelijken. 

Openingstijden feestdagen

Nieuwjaarsdag:
Gesloten
Goede Vrijdag:
Gesloten
1e paasdag:
Gesloten
2e Paasdag:
Gesloten
Koningsdag:
Gesloten
Bevrijdingsdag:
Gesloten
Hemelvaartsdag:
Gesloten
1e pinksterdag:
Gesloten
2e pinksterdag:
Gesloten
1e kerstdag:
Gesloten
2e kerstdag:
Gesloten