Hoe communicatie verbindt tijdens Corona

“Dit is een tijd waarin we elkaar moeten vinden, over meningsverschillen en tegenstellingen heen.”
Het zullen misschien wel historische woorden worden, van Rutte in zijn speech afgelopen maandag.

Elkaar vinden… om samen te werken, om samen te leven, in harmonie. Over meningsverschillen en tegenstellingen heen. Een oproep die in vredestijd een bijzonder gevoel oproept. Ik weet niet precies wat het is. Maar ik vermoed dat er een behoefte aan saamhorigheid en misschien wel veiligheid achter zit.

Samenwerken en samenleven in harmonie

Of  dit ‘lukt’ en we met elkaar in verbinding blijven is sterk afhankelijk van de taal die we spreken. Onze woorden beïnvloeden namelijk enorm de verbondenheid met een ander.

En die verbondenheid is zo belangrijk als je voor onbekende tijd op elkaars lip zit, als je met man en macht vecht voor de levens van getroffen patiënten, als je angst voelt omdat je niet weet hoe de toekomst van je bedrijf eruit ziet en ga zo maar door. Dan zit je doorgaans niet op goedbedoelde adviezen te wachten, dan wil je niet dat een ander jouw zorgen wegwuift of je probeert af te leiden.

Taal die verbindt!

Wat helpt waardoor je je verbonden voelt, is dat een ander écht naar je luistert en je begrijpt of begrip toont. En dat geldt andersom net zo. Dat geldt voor iedereen. Voor je partner, je kind, je collega.

Die taal heet Verbindende Communicatie. Een taal:

  • die je leert om écht te luisteren, dus ook te luisteren naar wat niet gezegd wordt,
  • waarin geen ruimte is voor woorden zoals ‘moeten, altijd, nooit’,
  • waarin je leert om niet te oordelen of te interpreteren,
  • die je woorden geeft voor wat je voelt en waar je behoefte aan hebt.    

In de komende Blogs gaan we dieper in op hoe je dat dan doet ‘Verbindend Communiceren’. Het proces (4 stappen) om tot verbinding te komen is heel eenvoudig, de taal is misschien wel het meest lastig. In feite leer je een nieuwe taal (van gevoelens en behoeften) die je op school nooit geleerd hebt. We helpen je op weg met woorden en handige zinnen!

Een voorbeeld

Thuiswerkdag nummer 3, partner en kinderen ook thuis…

Niet verbindend:
‘Ik word echt hartstikke gek van al die herrie en dat geruzie terwijl ik probeer te werken. Dit gaat toch niet zo, dan kan ik er beter mee stoppen, jullie worden bedankt!’

Verbindend:
Als ik jullie zo hoor, dan voel ik me onrustig en gefrustreerd. Ik heb behoefte aan harmonie en rust nu we met z’n allen thuis zijn. En ook behoefte aan ruimte zodat iedereen zijn ding kan doen. Voor mij is het belangrijk dat ik nu mijn werk kan afmaken. Hoe is het voor jullie als jullie het komende uur boven zachtjes een spelletje gaan doen of iets anders en ik beneden mijn werk af maak? Dan kunnen we daarna met z’n allen wat lekker eten en drinken.    

In het verbindende voorbeeld voor niet geoordeeld (herrie en geruzie), maar wordt alleen de waarneming benoemd (als ik jullie zo hoor). Er wordt een beroep gedaan op het eigen gevoel en behoefte (hou het bij jezelf). En er wordt een verzoek gedaan die de eigen behoefte vervuld, op een manier die de ander kan ‘horen’ (geen eis: ‘hoe is het voor jullie…’).

Deze ‘taal’ is enorm efficiënt gebleken. In communicatie en samenwerking all over the World en zelfs in vredesconflicten. De grondlegger is Marshall Rosenberg.

Verbindende Communicatie

Marshall Rosenberg is de grondlegger van het gedachtegoed van de Verbindende Communicatie. In het Engels wordt dit Nonviolent Communication genoemd. Ook hij werd getriggered door een uitzonderlijke periode. Als kleine jongen maakte Marshall rassenrellen mee, het was de tijd van de Civil Rights Movement. Zelf werd hij als Joodse jongen gepest, vanwege zijn achternaam. Het jongetje verwonderde zich over al dit geweld. Waarom? Kunnen we leven met verschillen? Dat werd zijn levenswerk. Hij studeerde klinische psychologie en deed veel onderzoek. 

Rosenberg ontdekte dat hoewel we onze manier van communiceren gewoonlijk niet als geweldvol beschouwen, woorden vaak kwetsen of pijn doen, zowel naar anderen als naar onszelf.

In plaats daarvan worden we ons bewust van onze taal en woorden. En gaat het om:

Wat leeft er in mij? Wat leeft er in jou? Hoe kunnen we samen ‘de wereld’ mooier maken? Vanuit die intentie tot verbindingdoen verschillen in kleur, status en positie er niet meer toe!

#verbinding, #samen, #harmonie, #communiceren

In de komende Blogs gaan we dus dieper in op hoe je dat dan doet ‘Verbindend Communiceren’. We helpen je op weg met woorden en handige zinnen!

Download brochure

Wil je dat je met plezier en energiek je werk kunt doen? Je team enthousiast en gemotiveerd samenwerkt?Medewerkers en leidinggevenden opgewekt, tevreden en betrokken zijn?

Dan is Verbindende | Geweldloze Communicatie iets voor jouw organisatie!

Neem meteen een kijkje en vraag hieronder de brochure voor professionals & teams aan

Download de gevoelens -en behoeftenlijst

Een lijst met behoeften én gevoelens die aanwezig kunnen zijn als behoeften wel of niet ingevuld worden of zijn. Deze lijst is bedoeld om je woordenkennis over gevoelens en behoeften te verhelderen en te vergroten. Het is bedoeld als een beginpunt om een ieder die dat wenst te ondersteunen bij het proces van de verdieping van zelfontdekking. Daarnaast kan het behulpzaam zijn om begrip en verbinding tussen mensen te vergemakkelijken. 

Openingstijden feestdagen

Nieuwjaarsdag:
Gesloten
Goede Vrijdag:
Gesloten
1e paasdag:
Gesloten
2e Paasdag:
Gesloten
Koningsdag:
Gesloten
Bevrijdingsdag:
Gesloten
Hemelvaartsdag:
Gesloten
1e pinksterdag:
Gesloten
2e pinksterdag:
Gesloten
1e kerstdag:
Gesloten
2e kerstdag:
Gesloten