De trainer Sonja van der Meulen neemt je mee in de do’s en don’ts van Verbindend Communiceren met kinderen

Wat draagt Geweldloze/Verbindende Communicatie in jouw ogen bij aan de relatie met je kind(eren)?
Voor mij betekent dit woorden kunnen geven aan wat er écht in je leeft. Dat je bereid en in staat bent open te luisteren naar de ander zonder het zelf in te vullen of te (ver)oordelen. En ook dat je eigen verantwoordelijkheid neemt voor je innerlijke wereld, zonder daarbij iets van een ander te verwachten. Op deze manier draag je zelf bij aan een relatie waar je nog blijer van wordt.

Je werkt al meer dan 35 jaar in het onderwijs. Wat valt je op aan de communicatie tussen volwassenen en kinderen?
Iedereen acteert vanuit een behoefte, ook jongeren/kinderen. Als je als volwassene in staat bent écht te luisteren naar de behoeften die schuil gaan achter de woorden en het vertoonde gedrag, dan ontstaat er een dieper contact op basis van openheid en kwetsbaarheid. Van mens tot mens. Daar verlangen jongeren/kinderen zo naar. En wie niet! Dat van elkaar zien en begrijpen verbindt. 

Kun je iets vertellen over de training Geweldloos Communiceren met kinderen?
De training beslaat twee dagen. In deze dagen gaan we vooral praktisch aan de slag door veel te doen en te ervaren aan de hand van praktijkvoorbeelden, oefengesprekken en dialogen. Je gaat ontdekken wat er leeft bij jezelf en vooral ook bij je kind. 

Wat is het belangrijkste dat je (potentiële) deelnemers aan deze training zou willen meegeven?
Ik zou de mensen willen meegeven meer zicht op de eigen behoeften te krijgen en nieuwsgierig te zijn naar de behoeften van de jongere/het kind. Zorg dat je de juiste woorden vindt om uit te drukken wat er in je leeft en om in te schatten wat er in de ander leeft. Neem de tijd om écht te luisteren en verbinding te maken!

Investeren in jezelf en in de relatie met je kind(eren)?
Wil je ook weten wat er daadwerkelijk in je kind omgaat en je beter kunnen inleven in je kind(eren)? In de training Geweldloos Communiceren met kinderen staat Sonja uitgebreid stil bij de mogelijkheden die er zijn met Geweldloze Communicatie om bij te dragen aan een positieve sfeer en een relatie met je kind waar je nog blijer van wordt. 

Sonja van der Meulen is werkzaam in het onderwijs en werd acht jaar geleden gegrepen door de kracht van Geweldloze Communicatie. Daarnaast geeft ze ook trainingen voor VINE, waaronder Geweldloos Communiceren met kinderen. “Kinderen willen contact op basis van openheid en kwetsbaarheid. Dàt van elkaar zien en begrijpen verbindt.” Lees het interview met Sonja.

Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben een dankbaar mens en enorm gelukkig met de partner die ik heb en het leven dat ik leid (ook samen met de labradorpup Thor). Ik ben moeder van twee prachtige jonge mensen die mij hebben opgevoed (en ik geloof dat ze zelf wel tevreden zijn met het resultaat) van wie ik heel veel geleerd heb, en nog steeds leer. Dochter van een vader met Alzheimer en een spierziekte en een moeder die mantelzorger is van hem. Ook van hen leer ik nog dagelijks en krijg ik een spiegel aangereikt.

Acht jaar geleden ben ik in aanraking gekomen met het gedachtegoed van Geweldloze Communicatie en het heeft me niet meer losgelaten. De handvatten van Geweldloze Communicatie ondersteunen mij om in verbinding te blijven met mezelf en daarom ook met mijn omgeving. Met de mensen die mij zo lief zijn. Vandaar dat ik dit gedachtegoed ook zo graag deel, in trainingen en in coaching. Ook aan de jonge mensen met wie ik werk. Ik ben inmiddels al meer dan 35 jaar werkzaam in het onderwijs. Meer dan 20 jaar voor de klas en de laatste jaren in de begeleiding van kinderen.

Het gedrag vertalen naar welke behoefte er achter zit, is wat ik daar met veel plezier doe. Op deze manier wordt er meer begrip en onderlinge verbinding ervaren tussen leerlingen onderling en leerkracht en leerling.

 

Download brochure

Wil je dat je met plezier en energiek je werk kunt doen? Je team enthousiast en gemotiveerd samenwerkt?Medewerkers en leidinggevenden opgewekt, tevreden en betrokken zijn?

Dan is Verbindende | Geweldloze Communicatie iets voor jouw organisatie!

Neem meteen een kijkje en vraag hieronder de brochure voor professionals & teams aan

Download de gevoelens -en behoeftenlijst

Een lijst met behoeften én gevoelens die aanwezig kunnen zijn als behoeften wel of niet ingevuld worden of zijn. Deze lijst is bedoeld om je woordenkennis over gevoelens en behoeften te verhelderen en te vergroten. Het is bedoeld als een beginpunt om een ieder die dat wenst te ondersteunen bij het proces van de verdieping van zelfontdekking. Daarnaast kan het behulpzaam zijn om begrip en verbinding tussen mensen te vergemakkelijken. 

Openingstijden feestdagen

Nieuwjaarsdag:
Gesloten
Goede Vrijdag:
Gesloten
1e paasdag:
Gesloten
2e Paasdag:
Gesloten
Koningsdag:
Gesloten
Bevrijdingsdag:
Gesloten
Hemelvaartsdag:
Gesloten
1e pinksterdag:
Gesloten
2e pinksterdag:
Gesloten
1e kerstdag:
Gesloten
2e kerstdag:
Gesloten