Over angst, schuld, schaamte en vergeving

In gesprek met Willem Glaudemans en Jan van Koert

Je schuldig voelen over iets dat je gedaan hebt wat ontzettend ‘fout’ was. De gedachte ‘wat zullen anderen wel niet van mij denken?’. Angst voor oordelen, om beoordeeld of veroordeeld te worden.
Angst om jezelf te kunnen zijn. Deze voorbeelden brengen de woorden angst, schuld en schaamte ineens veel dichterbij. Bron van veel ellende.

Angst, schuld en schaamte vormen de bron van veel ellende. Het zijn negatieve emoties die ons zelfbeeld beïnvloeden en in meer of mindere mate kunnen verhinderen dat we ons vrij, vrolijk en energiek voelen. Ze kunnen ons zelfs letterlijk ziek maken.

Het is de ‘onheilige 3-eenheid’ van wat er zich in ons hoofd afspeelt. Gedachtes. Onze gedachtes die deze grootheden telkens weer voeden. ‘Zie je wel.’. ‘Wat stom van mezelf.’.’Ik heb het weer verknald.’.’Wat zullen ze wel niet denken.’

Het zijn de verhalen die we over onszelf vertellen, soms getriggered door gebeurtenissen of ervaringen met anderen. Conditioneringen vanuit onze kindheid. Herinneringen aan onze ouders.

Begrijpen is niet nodig

Om je te bevrijden van angst, schuld en schaamte is het niet nodig om ze te begrijpen. Je hoeft ze niet te analyseren en het is ook niet belangrijk te weten wat of wie ze getriggered heeft. Het verleden is wat het is. Het verleden kun je niet veranderen. Het is prima als het duidelijk voor je is waar ze vandaan komen, maar om je van ze te kunnen bevrijden is dat niet nodig. Dat is een beslissing, een keuze uit liefde voor jezelf.

In plaats van begrijpen en analyseren gaat het juist om bewustzijn. Je bewust worden van de gedachtes die je hebt. Die gedachtes, hoe negatief ze ook zijn, brengen je namelijk iets heel positiefs! Ze geven je inzicht in de diepe onvervulde kernbehoeften die geraakt zijn. Of met andere woorden; je gedachtes geven je inzicht in wat het is waar jij ten diepste naar verlangt en wat je nodig hebt!

Liefde in plaats van angst

Dat is waar dag één in de tweedaagse over gaat; inzicht in de diepe onvervulde kernbehoeften en uitzicht in bevrijdende strategieën die je leven verrijken. Als je weet wat je nodig hebt (herkennen en erkennen), dan kun je daar naar handelen (strategieën). Dan kun je ervoor kiezen om niet datgene te doen waardoor je nog verder in de put raakt (je laten leiden door angst / gedachtes), maar juist om datgene te doen waarmee je invulling geeft aan jouw diepste verlangen (je laten leiden vanuit liefde voor jezelf). Het verleden speelt helemaal geen rol meer!

Jij hebt de keus, nu vandaag, om te handelen vanuit angst (je gedachtes) of vanuit liefde (wie je ten diepste bent).

Vergeving als sleutel om jezelf te kunnen zijn

Vergeving is een of misschien wel het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven. Het is een innerlijk proces waar je niemand voor nodig hebt. Je gaat niet ‘iemand vergeven’.

Vergeving is de bereidheid om het verleden (zojuist, gisteren, vroeger) te laten zijn voor wat het is. Vergeving is de bereidheid om te zijn wie je ten diepste bent. Uit liefde.
Jezelf te kunnen zijn, bevrijd van angst, schuld en schaamte.

Willem Glaudemans begeleidt je in dit vergevingsproces. Een ogenschijnlijk eenvoudig proces, dat je daarna ook prima zelf kunt doen.

Deze twee dagen en dit proces van vergeving kunnen je kijk op jezelf en op de wereld veranderen!  
Twee dagen vol verbinding, humor en ontroering.

Download de gevoelens -en behoeftenlijst

Een lijst met behoeften én gevoelens die aanwezig kunnen zijn als behoeften wel of niet ingevuld worden of zijn. Deze lijst is bedoeld om je woordenkennis over gevoelens en behoeften te verhelderen en te vergroten. Het is bedoeld als een beginpunt om een ieder die dat wenst te ondersteunen bij het proces van de verdieping van zelfontdekking. Daarnaast kan het behulpzaam zijn om begrip en verbinding tussen mensen te vergemakkelijken. 

Download brochure

Wil je dat je met plezier en energiek je werk kunt doen? Je team enthousiast en gemotiveerd samenwerkt?Medewerkers en leidinggevenden opgewekt, tevreden en betrokken zijn?

Dan is Verbindende | Geweldloze Communicatie iets voor jouw organisatie!

Neem meteen een kijkje en vraag hieronder de brochure voor professionals & teams aan

Openingstijden feestdagen

Nieuwjaarsdag:
Gesloten
Goede Vrijdag:
Gesloten
1e paasdag:
Gesloten
2e Paasdag:
Gesloten
Koningsdag:
Gesloten
Bevrijdingsdag:
Gesloten
Hemelvaartsdag:
Gesloten
1e pinksterdag:
Gesloten
2e pinksterdag:
Gesloten
1e kerstdag:
Gesloten
2e kerstdag:
Gesloten