Zo makkelijk kan het zijn!

Blog, door Carla Martens

Het is half 1 ’s middags. Je hebt de hele ochtend gewerkt en bent ook nog juf geweest voor de kinderen. Je hebt kortom best op je tenen gelopen. Je hebt mega honger en je voelt je daardoor ontzettend chagrijnig. Herkenbaar?

Hoe goed kun jij je kinderen (9 en 5 in mijn geval) op dat moment verdragen? Als ze ook door de keuken lopen en je bestoken met vragen en … eigenlijk gewoon gezellig druk zijn.

Komt ‘ie: “Oh weet je, ik voel me behoorlijk chagrijnig op dit moment want ik heb mega honger en ik heb te lang gewacht met eten klaarmaken.”

Dit is waarom ik elke dag weer dankbaar ben dat ik me ooit heb verdiept in Verbindende | Geweldloze Communicatie (GC).

Het is echt zo simpel. Door ze te vertellen wat ik voel en waar ik behoefte aan heb, weten ze dat het niet aan hen ligt (wat fijn die geruststelling) en komen ze als volgt in actie. “Oh joh (de oudste tegen haar broertje), kom we helpen mama even met de tafel dekken, dan kunnen we snel eten en mamma jij mag als eerste een boterham pakken!’ Vijf minuten later zitten we aan tafel, heb ik m’n eerste boterham op en is mijn chagrijnigheid verdwenen als sneeuw voor de zon. En voel ik me dankbaar voor de empathie die mijn kinderen me gegeven hebben. Gewoon… omdat we al wat langer ‘oefenen’ met verbindend communiceren.

Dus wat heb je nou precies gedaan?
Ik heb mijn gevoel benoemd en de behoefte die daar voor mij bij hoorde. Ik ben niet gaan katten of snauwen zonder reden te benoemen. Dat zou ik vroeger gedaan hebben. (En doe ik nog steeds hoor af en toe, als het me niet lukt om in verbinding te blijven). Ik heb de kinderen niet het gevoel gegeven dat zij iets fout deden. Ik heb het met andere woorden ‘bij mezelf gehouden’. En jeetje, wat is dat verfrissend. Voor iedereen!

Download hier de gevoelens- en behoeftelijst van VINE om ‘alvast’ te beginnen.

Van HARTE welkom bij de training Verbindende Communicatie met kinderen.

Je leert de 4 stappen, hoe je echt contact kan maken met wat er speelt, meteen toe te passen. Het herkennen en uiten van gevoelens en onderliggende behoeften staat centraal. De ‘olie’ voor een open en liefdevol contact met je kind.

Carla Martens

NB: wil je je verder verdiepen in het proces van Verbindende | Geweldloze Communicatie, volg dan onze Introductietraining. Je leert de 4 stappen naar verbinding (van hoofd naar hart) meteen toe te passen, waaronder het herkennen en uiten van gevoelens.   

‘Het is enkel met het hart dat men goed kan zien; wat essentieel is, is onzichtbaar voor het oog.’

– Antoine de Saint-Exupery –

INFORMATIE EN MAATREGELEN ALS GEVOLG VAN HET CORONAVIRUS

We gaan weer verder met onze LIVE trainingen!

We vinden het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt bij VINE. Al onze trainingen en opleidingen vinden plaats volgens de laatste richtlijnen (14/01) van het RIVM.